Oremandsgaard Hybrid Park

About the project

Oremandsgaard Hybrid Park kombinerer 3 vindmøller med et 115-hektar stort solcelleprojekt beliggende i Vordingborg Kommune på Sydsjælland. Samlet vil projektet have en energiproduktion på 90MW. Oremandsgaard Hybrid Park er et ambitiøst projekt, der kombinerer vindenergi og solenergi på markerne vest for Oremandsgaard Gods. Her finder du opdateringer og essentielle informationer om projektets status, det pågående arbejde, inddragelse af lokalsamfundet, VE-loven samt relevante projektdokumenter.

Projektet blev ansøgt i 2023 som et af de første store hybridprojekter af Copenhagen Energy i samarbejde med Oremandsgaard, der drives med et prisvindende stort fokus på økologi og biodiversitet. Projektet blev politisk udvalgt til igangsættelse af lokalplan og miljøvurdering i marts 2024

Status lige nu
De første miljømæssige undersøgelser blev iværksat umiddelbart efter i forsommeren 2024 og forventes færdiggjort i sommeren 2025. Undersøgelsesarbejdet ledes af projektets hovedrådgiver NIRAS ved brug af den nyeste undersøgelsesteknologi.

Projektet befinder sig på nuværende tidspunkt i midten af tilladelsesprocessen og der foregår i disse måneder en række møder med kommune, interesseorganisationer, naboer og øvrige interessenter. Dialogen har foreløbigt resulteret i, at afstanden fra solcellerne og til nabobeboelser reduceres fra de oprindeligt foreslåede 200m og til 150m med henblik på at sikre, at de nærmeste naboer er omfattet af VE-loven herunder særligt VE-bonus (se nedenfor).

I resten af 2024 vil projektet sikre sin nettilslutning via en modningsaftale med Energinet med henblik på at tilslutte i projektet i 2027 eller 2028. Det forventes, at projektet opnår endelig politisk vedtagelse senest i midten af 2026, men kommunalbestyrelsen vil først tage endeligt stilling til projektet når alle relevante miljøundersøgelser er foretaget.

Click på billedet for at se stor version.
Lokale bidrag

Efter Oremandsgaard Energipark er blevet tilsluttet har Copenhagen Energy forpligtet sig til at udføre en ekstraordinær årlig betaling på cirka 450.000 DKK til lokale formål fx lavere elpris via energifællesskab eller indkøb af elbus med lønnet chauffør.

Copenhagen Energy har på mødet på Husflidskolen d. 26 oktober 2023 understreget behovet for, at lokale går sammen og udarbejder konkrete projekter tilskudet kan bidrage til. Disse kan eventuelt komme fra Vordingborg Kommunes idékatalog.

Dertil kommer et lovpligtigt engangsbeløb på cirka 15 mio. DKK til Vordingborg Kommune i såkaldt Grøn Pulje. Grøn Pulje administreres af Vordingborg Kommune og lokale initiativer kan også søge penge under denne pulje.

VE-Loven

Projektet er omfattet af VE-Loven som blev opdateret 1. juli 2024 (formelt: Lov om fremme af vedvarende energi).

Der vil blive afholdt et separat møde i høringsperioden for lokalplanen hvor alle naboer indenfor 1.500 meter af projektet området vil modtage en indkaldelse via Digital Post. På dette møde som afholdes af Energistyrelsen vil alle de nedenstående informationer bliver gennemgået.

VE-loven indbefatter, at alle nabobeboelser, der befinder sig indenfor 200 meter fra nærmeste solcellepanel eller 1200 meter fra nærmeste vindmølle, kan se frem til at modtage et årligt skattefritbeløb på cirka 8.000 DKK i VE-Bonus. Beløbet udbetales en gang årligt baseret på elprisen for det foregående år, hvorfor beløbet vil variere fra år til år sammen med elprisen.

Der kan anmeldes krav om erstatning for værditab på beboelsesejendomme. Det er gratis at anmelde krav om værditab hvis ens beboelsesejendom ligger indenfor 200m af nærmeste solcellepanel eller 900m af nærmeste vindmølle. Øvrige beboelsesejendomme kan også anmelde krav om værditab, men skal indbetale et gebyr på 4.000 som ikke udbetales, hvis der ikke tilkendes erstatning for værditab.

Beboelsesejendommens værdi fastsættes af Taksationsmyndigheden ved besigtigelse. Det sker når VE-anlægget er stillet op. Udgør værditabet 1 % eller mindre af beboelsesejendommens værdi, bortfalder kravet på betaling af værditab.

Beboelser indenfor 200 meters afstand af nærmeste solcellepanel er berettiget til at sælge deres ejendom til opstiller under salgsoptionsordningen. Vælger en nabo til Oremandsgaard Hybridpark at benytte salgsoptionen, vil ejeren og Copenhagen Energy selv skulle aftale tidspunkt og vilkår for indfrielsen af salgsoptionen. Beboelsesejendommens værdi vurderes dog af den uafhængige taksationsmyndighed. Det sker ud fra en individuel vurdering af beboelsesejendommens værdi. Taksationskomissionen foretager også vurdering af værditab. Kun ejendomsejere, der har fået tildelt værditab på over 1 pct. af ejendommens værdi af taksationsmyndigheden, kan anvende salgsoptionen.

Information om ordningen foregår via digital post. Det er Copenhagen Energy, der er afsender på brevet til borgeren, men det er Energistyrelsen, der sender den digitale post ud på vegne af opstilleren.

Læs mere om VE-loven her: https://ens.dk/ansvarsomraader/stoette-til-vedvarende-energi/fremme-af-udbygning-med-vindmoeller

Informationsmateriale

Indkaldelse af ideer og forslag til nye VE-anlæg

På side 38 finder du en udførlig beskrivelse af projektet.

Støjmåling

Den næste bilag du finder decibelberegninger på vindmøllerne. Vi er opmærksom på, at der også ønskes decibeloplysninger på solceller og arbejder på det, jf. referat neden for.

Skyggekast

Skyggekast beregninger for vindmøller. Bemærk der i projektets møller er et software, der sikrer, at ingen kommer over de lovpligtige 10 timer pr. år med skyggekast. Rammes man over 10 timer pr. år i henhold til fremsendte beregning, betyder det, at møller vil stå stille. Dertil skal man huske, at mange vil opleve at skyggekastet forekommer så tidligt på dagen i sommerperioden, at man ikke er stået op endnu.

VE og merværdi idekatalog

Vordingborg Kommune har lavet et idekatalog til, hvad man kan lave af lokale projekter for midler i den grønne pulje. Det er tredje bilag.

Referat af orienteringmøde

Referat af orienteringsmøde på Husflidskole 26. oktober 2023. kl. 19:00.

We want to work with you

Andreas von Rosen

Alexander Borup Jeppesen

Kim Brockenhuus-Schack